Základní informace
Aktuálně: Z důvodu naplnění kapacity laboratorních cvičení bohužel není možné přijímat nové zájemce z řad středních škol.
- Tato laboratorní cvičení jsou primárně určena pro organizované skupiny žáků středních škol, které nedisponují vlasními prostory pro praktickou výuku chemie.
- Laboratorní cvičení jsou realizována dvakrát ročně v předem stanovených termínech (zpravidla v lednu/únoru a v květnu/červnu), a to v dopoledních a odpoledních blocích představujících 4 vyučovací hodiny, tj. 180 min.
- Přihlašování na laboratorní cvičení provádí odpovědný učitel, a to prostřednictvím e-mailové adresy garanta. Přihlašování jednotlivců není možné. Další detaily k přihlašování shrnuje přiložený soubor.
- Minimální počet žáků v jedné skupině je 12. Maximální počet žáků v jedné skupině je 16, není-li s předstihem domluvena výjimka s garantem laboratoří.
- Minimální věk žáků nutný pro absolvování laboratorních cvičení je 16 let (vyjma bloků 1 a 2, u nichž je minimem 15 let).
- Náplň laboratorních cvičení vybírejte z níže uvedené nabídky. Po domluvě lze náplň vhodně upravit, popřípadě doplnit zvolenými demonstračními experimenty.
- Veškeré další organizační informace naleznete v přiloženém souboru.
Nabízená náplň
1. Dělení směsí
Dělení trojsložkové směsi s využitím základních laboratorních operací (vážení, filtrace , práce s kahanem, odpařování na parní lázni, sušení), výpočet hmotnostních zlomků jednotlivých složek směsi.
2. Destilace
Ukázka funkce zábrusové destilační aparatury, její sestavení, destilace dvojsložkové směsi (voda + ethanol), sestrojení grafu závislosti teploty par na čase, ověření účinnosti destilace stanovením hustoty.
3. Acidobazické reakce
Různé metody stanovení pH – roztokem indikátoru, indikátorovými papírky, pH metrem.
Příprava síranu sodného neutralizací zředěných roztoků kyselin a zásad.
4. Titrace
Nácvik práce s pipetou, odměrnou baňkou a byretou.
Volumetrické stanovení koncentrace roztoku silné kyseliny (HCl) a slabé kyseliny (kuchyňský ocet). Využití měřicího systému Vernier pro záznam dat a sestrojení titrační křivky.
Porovnání přesnosti konvenční titrace s vizuální indikací bodu ekvivalence a automatizované titrace s instrumentální indikací bodu ekvivalence.
5. Redoxní reakce
Experimentální sestavení Beketovovy řady na základě vzájemných reakcí kovů a roztoků solí.
Příprava zlatých nanočástic.
Postříbřování skla s využitím Tollensovy reakce.
Elektrolýza roztoku chloridu cínatého.
6. Fotografické procesy
Výroba fotografií z vlastních grafických předloh s využitím historických technik (kyanotypie, proces Van Dyke) založených na jednoduchých chemických reakcích sloučenin citlivých na světlo.
7. Kvalitativní analýza – kationty
Kvalitativní reakce solí deseti běžných kationtů se skupinovými a specifickými činidly, stanovení kationtu v neznámém vzorku.
8. Kvalitativní analýza – anionty
Kvalitativní reakce solí deseti běžných aniontů se skupinovými a specifickými činidly, stanovení aniontu v neznámém vzorku.
9. Základní reakce v organické chemii
Soubor čtyř experimentů zaměřených na různé druhy reakcí z oblasti organické chemie:
eliminace (příprava ethenu z ethanolu, důkazové reakce)
oxidace (příprava acetaldehydu z ethanolu, důkazové reakce)
nukleofilní substituce (porovnání rychlosti hydrolýzy terc-butylbromidu a terc-butylchloridu)
esterifikace (příprava ethyl-formiátu s využitím destilace)
10. Reakce aromatických látek
Příprava acetanilidu acetylací anilinu, přečištění produktu krystalizací s aktivním uhlím.
Příprava acidobazického indikátoru fenolftaleinu.
Příprava kyseliny benzoové oxidací benzylalkoholu.
11. Průmyslová chemie
Práce z oblasti aplikované organické chemie, zaměřená na reakce z několika oblastí chemického průmyslu:
farmaceutický průmysl (příprava paracetamolu)
kosmetický průmysl (příprava mýdla zmýdelněním tuků)
plastikářský průmysl (příprava Nylonu 6.10)
petrochemický průmysl (příprava bionafty z řepkového oleje)
12. Chemie potravin
Práce na pomezí organické chemie a biochemie, zaměřená na reakce a důkazy některých složek potravin:
enzymatické štěpení škrobu
ověření specificity enzymu laktázy
denaturace a důkazy bílkovin
důkaz vitaminu C v potravinách
13. Přírodní látky
Práce zaměřená na izolaci několika přírodních látek z rostlinného materiálu:
izolace eugenolu z hřebíčku (destilace s vodní parou, extrakce, využití rotační vakuové odparky)
izolace a dělení listových barviv (extrakce, tenkovrstvá chromatografie)
izolace DNA z banánu